torstai 24. maaliskuuta 2011

Sydän


Kaunista torstapäivää:)

Tuossa yksi päivä tuli avalta Lääkärit ohjelma ja siinä oli ns. perinteinen kiitospäivän ateriasta kyse. En muista tarkalleen montako tuhatta (useampi tuhat kuitenkin) kaloria keksimäärin Amerikkalaiset vetävät yhdellä aterialla (kiitospäivä), mutta järkytyin siitä määrästä. Miten ihmiseen voi mahtua niin paljon ruokaa yhdellä kerralla? Se oli jotain aivan käsittämätöntä vaikka itsekin jaksan syödä yhdeltä istumalta paljon, niin en olisi uskonut tuota. No, Amerikassa kaikki on tietysti suurta, mutta noin suurta! 

Viikonloppu tulee taas kohta ja haluan tehdä jotakin kivaa. Mitään suunnitelmia ei ole, ehkä ravintoloiden sykkeessä, elokuvissa tai yms voisin hommata. Sisällä kyhjöttäminen ei tule nyt kyseeseen, haluan vaihtelua!

Olen usein huolissani siitä kuinka kauan työni jatkuvat. Määräaikainen sopimus uusitaan aina väliajoin ja se tietenkin raivostuttaa. Koskan ei voida luvata varmasti että saan jatkaa varmasti. Vakituinen työ on kiven alla ja mietin että etsisin uuden työn kesälle.



Laitoin tähän sykealueet  (ne joita ei kiinnosta voivat skipata tämä osuuden:)
ja mukana pieni selitys sykkeiden tasoista mitenkä vaikuttavat.

Ja hei, viime juoksupostaukseen piti laitta aerobinen alue eikä peruskestävyysalue, sori sori!

Nämä ovat vain suuntaa antavia eivät tarkalleen kerro oikeaa koko totuutta. Juostessani sykkeeni on n. 70%- 85% maksimista. Muistaakseni ylin sykerajan  jonka olen kellooni saanut on 197 (ja silloin on vähän kirpaissut). Juoksen itse aina melko reippaasti ja nyt yritän jatkossa hillitä itseäni ja pitää sykkeeni vieläkin matalammalla ja mennä hitaampaa vauhtia. Vauhtileikittelystä voisi ehkä laatia jonkinlaisen suunnitelmankin. Tupakointinikin varmasti vaikuttaa ja siitä pitäisi luopua! Jokainen voi tällä laskurilla kokeilla millaiset ovat omat sykkeensä:
Sykelaskuri


50- 60% maks. sykkeestä:
 (Rasva- ain. vaihd. edistävä alue ja peruskestävyyttä kehittävä alue. Tämä on sopiva rasitustaso pitkän tauon jälkeen liikuntaharrastustaan aloitteleville kuntoilijoille)

60- 70% maks. sykkeestä:
(Tämä on paras treeniteho sydämen vahvistumisen kannalta ja kehittää myös rasva- aineenvaihduntaa. Liikumisen pitäisi tuntua hyvälle ja kohtuulliselta.

70- 80% maks. sykkeestä:
(aerobinen alue. Liikunta tuntuu kuormittavalta ja jopa raskaalta. Tällöin kehon kyky kuljettaa happea lihaksiin ja hiilidioksidia pois lihaksista paranee. Tällä tasolla treenaaja kehittyy nopeasti, mikäli peruskunto on kohdallaan)

80- 90% maks. sykkeestä:
(anaerobisen kynnyksen alue.Näin kova harjoittelu sopii ajoittaiseksi  mausteeksi hyväkuntoisille , kovaa suorituskykyä havitteleville liikkujille . Harjoittelu aiheuttaa kipua, voimakasta hengästymistä ja uupumista. Hyvän yleiskunnon tavoitteluun ei tätä treenitehoa tarvita)

90- 100% maks. sykkeestä: 172- 191 lyöntiä minuutissa
(maksimitehoalue)

Millainen vauhti ja syke?

  • Pitkän tai palauttavan lenki vauhti pidetään 8.00- 10.00 minuutin km vauhdissa, pitkillä lopussa kuormittava. Syke 60- 70% maksimista

  • Reipas juoksu tai vauhtileikittely kulkee reippaalla 7.00- 8.30 minuutin km vaihdilla. tuntuma on kohtuullisen kuormittava 70- 85% maksimista.

  • Peruslenkillä vauhti on 7.30- 9.00min/ km tuntuma melkko helppo ja syke 60- 70% maksimista.


Ääh, kamalan laiska olo. Salaa mielessäni haluan jättää päivän liikunnat väliin. Niin en voi tehdä koska muuten teen siitä isomman tavan itselleni ja kohta en liiku enää ollenkaan (ja paisun pullataikinaksi).

Kadonnutta motivaatiota etsien,

Love Carol 

6 kommenttia:

  1. Sama ongelma, yksikin lepopäivä laiskistaa. Kun niitä pitää useamman putkeen, niin uudelleen aloittaminen on työn ja tuskan takana. Useimmiten onneksi auttaa se, että syö vähän enemmän tai tekee kevyemmän treenin. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  2. Mä en kans ymmärrä tota, miksi pitää ahtaa itseensä kerralla noin hirveä määrä ruokaa.
    Ähky on kamalimpia olotiloja mitä tiedän.
    Ei se ruoka syömällä maailmasta lopu, se on fakta.

    Ja yritä päästä motivaation vaikka venyttelemällä.
    Monesti jos itselläni on laiska olo, ettei vaikka jaksaisi juoksemaan lähteä, päätän että edes venyttelen kotona. Eihän se hirveästi mitään kaloreita ja rasvaa polta, mutta laittaa aineenvaihdunnan taas liikkelle. tsemppiä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tuosta sykelaskurivinkistä, pitäisi vielä hankkia sykemittari niin voisi soveltaa vinkkejä käytäntöön. Ne vain ovat aivan tajuttoman kalliita, ellei halua ihan jotain lelua.

    Tykkään blogistasi ja jään seurailemaan :)

    VastaaPoista
  4. Aksu: Tsemppiä myös sinne<3

    Signe: Totta, ruoka ei lopu koskaan mutta jenkit ei vielä tajua sitä:)

    Katri: Joo- kannattaa satsata hyvään sykemittariin, mutta alennuksesta voi hyvänkin saada halvalla. Kiitos kovasti:)

    VastaaPoista

Comments for me(: